Kategoriler
Mum ve Mum Yapımı Hakkında Sorular ve Cevaplar

Mum ve Mum Yapımı Hakkında Sorular ve Cevaplar

17.01.2019
Bu yazımızda ; mum yapımı hakkında aklımıza takılan ve karşılaştığımız sorunlar ile ilgili bir çok soruya cevap vermeye çalışacağız. Umarız bu yazımız mum yapmak isteyen veya mum yapımı ile ilgilenen tüm ziyaretçilerimize yardımcı olur. Hazırsak hemen başlayalım o zaman.
  • Soru ; Katı mum yapmaya çalışıyorum ancak belli bir zaman sonra döktüğüm parafin fitil kısmına doğru çöküyor. Sebebi ne olabilir ve nasıl giderilir ?

Katı parafin sıvı kıvamdan katı kıvama geçerken içeriğinde bulunan hammaddeler sebebi ile sıkışmaya ve çok az da olsa bir küçülmeye maruz kalır ve merkeze doğru çökme yapar . Parafinin içerisine herhangi bir katkı maddesi katarak bu çökmeyi engellemeniz mümkün değildir. Bu çökmeyi erittiğimiz parafin ile donma esnasında zaman zaman tamamlayarak gidermemiz gerekir. 


  • Soru ; Katı mum yaparken fitile doğru çökme oluyor ve erittiğim parafinle tamamlama rağmen mumun yüzeyi kötü görünüyor. Bunu düzeltmek için ne tavsiye edersiniz ?

Eğer bardak (kap) içi döküm yapmayacaksanız , amacınız baton bir mum yapmak ise en doğru döküm tekniği ters dökümdür. Bu şekilde döküm yaptığınızda üstte kalan yani dökümü yaptığınız kısım (çökmenin meydana geldiği kısım) aslında mumunuzun taban kısmı olacaktır. Dolayısı ile bu kısmı istediğiniz gibi tamamlayabilir ve tam donma gerçekleştikten sonra istediğiniz gibi düzeltebilirsiniz. (en iyi düzeltme şekli kızgın bir tavada bir iki saniye çevirerek tutmaktır :) )


  • Soru ; Kap içi (cam bardak) katı mum dökümü yapıyorum ancak donduktan sonra camın dış yüzeyinden bakıldığında mumda çizgiler ve kabarcıklar görünüyor. bunu nasıl düzeltebilirim ?

Kap içi dökümlerde meydana gelen bu tür sorunların sebebi ; döküm yaptığınız hammaddeniz olan parafinin sıcak ancak dökümü gerçekleştirdiğiniz kabınızın ise soğuk olmasıdır. Aradaki ısı farkı sebebi ile camın iç yüzeyinde çizgiler veya görüntü bozuklukları oluşur. Bunu önlemenin yolu dökümü yapmadan hemen önce döküm yapacağınız kabı bir miktar ısıtmaktır. Kabı Isıtarak döküm yapmanıza rağmen donma sonrası halen az da olsa bu tür çizgiler veya hava kabarcıkları var ise bir fön makinası yardımı ile kabınızın dış kısmını bu çizgiler ve kabarcıklar yüzeye çıkana kadar ısıtın. Göreceksiniz kusursuz bir yüzey elde edeceksiniz.


  • Soru ; Baton mum yapıyorum ancak düzgün yanmıyor. Belli bir süre sonra mumun bir tarafı daha fazla eriyor ve fitil yan yatıyor sebebi ne olabilir ?

İdeal bir mum için kaliteli ve orantılı malzemeler kullanılması çok önemlidir. Yaptığınız mumda fitili tam merkezleyemediyseniz veya yaptığınız mumun çapına uygun ebatta fitil kullanmadıysanız eğer mumunuz düzgün bir yanış ve orantılı bir yanma çanağı oluşturmayacak dolayısı ile de mumunuz düzgün bir yanma göstermeyecektir. ideal fitil ebatları için lütfen bloğumuzdaki diğer mum konularına göz atınız.


  • Soru ; Baton mum yapıyorum ancak biraz güneş bile gördüğünde formu bozuluyor neden ? 

Baton mumlarda kap içi dökümde olduğu gibi mumun formunu koruyacak bir kap olmadığından mumunuzun sağlam ve dik durması için mutlaka baton mum dökümlerinde parafinin olmazsa olmazı olan stearini kullanmalısınız. Stearin mumunuzun sağlam ve dayanklı olmasını sağlar. Bu sebeple erittiğiniz parafin miktarının minimum %10 u maksimum %12 si kadar stearini katarak birlikte eritmelisiniz. Stearini bu orandan daha fazla katmanız mumunuzu daha dayanıklı yapmaz. Çünkü parafinin de stearine karşı bir doyma noktası bulunmaktadır.


  • Soru ; Jel mum yapıyorum , döküm sonrası kap içerisinde çok fazla miktarda kabarcık oluşuyor. Bunu nasıl giderebilirim ?

Jel mum dökümlerinde çok sıklıkla karşılaşılan bir sorun olan kabarcık sorunu ağız ağıza (döküm kabı ile dökülecek kabın temas ettirilmesi) ve çok yavaş olarak döküm yapılarak minimize edilebilir.


  • Soru ; Jel mum yapıyorum ancak belli bir süre sonra şeffaf görüntü kayboluyor ve hafif bir kararma meydana geliyor. Sebebi ne olabilir ?

Jel mum yapımında en iyi performansı alabilmek için mutlak suretle kaliteli bir hammadde kullanılmalı ve jel gerekli olan eritme ısısına kadar ısıtılmalıdır. En ideal eritme ve döküm ısısı 120 derece ila 140 derece arasındadır. 

 

 

 

 

 

Mum kullanımında dikkat edilecek hususlar ; 

Mumunuz yanar vaziyette iken yanından asla ayrılmayınız , Çocukların ve evcil hayvanların ulaşabileceği yüksekliklerde kullanmayınız , Mumunuzu kolay ateş alacak neslerin uzağında yakınız , Yanan mumu hava akımının bulunduğu (koridor, pencere önü, vs. gibi) yerlerden uzak tutunuz , Mumları kalorifer peteği, soba, güneşli pencere önü gibi ısı kaynaklarından ve ısının yüksek olduğu bölgelerden koruyunuz , Yanar vaziyette bulunan mumu asla taşımayınız , Mumun yanan fitilinin dip kısmında oluşan havuza yanabilecek ve parlama yapabilecek nesneler atmayınız , mumunuzu yanıcı ve patlayıcı maddelerden (Doğal gaz, aerosol kutuları, benzin, gaz yağı, parfüm, kolonya, vb.) ve bunları içeren kaplardan uzak tutunuz

bir sonraki yazımızda buluşana dek sağlık ve huzur dolu günler diliyorum.

Sevgilerimle

Murat Çakmak

www.nesedukkani.com