Kategoriler
Kokulu Taş Nasıl Yapılır

Kokulu Taş Nasıl Yapılır

12.03.2017
Son zamanlarda ; özel günlerin vazgeçilmez ürünleri haline gelen " kokulu taşları "sizler de evlerinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Hem çok özel ve güzel bir hobi edinebilir hemde özel günlerinizde konuklarınıza dağıtabileceğiniz ; çok özel hediyeler üretebilirsiniz. Kokulu taş yapabilmek için gerekli olan tüm hammadde ve malzemeler ile kokulu taş yapımı hakkında detayları bu yazımızda sizlerle paylaşmak istedik. Hazırsak artık başlayabiliriz.

Kokulu Taş Yapımı İçin Gerekli Malzeme Listesisilikon kalıp

1) Kokulu Taş Hammaddesi (tozu) : Bu hammadde alçı benzeri bir madde olarak görünse de bilinen bir betondan 9 kat daha fazla dirence sahiptir.

2) Karıştırma kabı ve karıştırmak için bir spatula veya benzeri bir araç

3) Kokulu Taş esansı (çok çeşitli kokular mevcuttur)

4) Kokulu Taş Boyası (eğer yapmak istediğimiz ürünün renkli olmasını istiyorsak boya kullanabilir veya hazır renkli kokulu taş hammaddesi temin edebiliriz)

5) Kokulu Taş dökümü yapabilmek için silikon kalıp (bir çok çeşidi mevcuttur)

6) Ağız Maskesi ve lateks eldiven

7) Hassas bir terazi (hassas ölçümler ile daha iyi sonuçlar elde edilir)


Kokulu Taş Yapımı

Önce güvenlik ; lütfen her ne olursa olsun kullanacağımız malzemeler kimyasal malzemeler olduğundan ağız maskemizi takmayı unutmayalım , ilgili hammaddeyi solumak , şu ana dek herhangi bir sağlık sorunu şikayeti duyulmamış olmasına rağmen ileride çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet olmayacağının garantisini vermez.

Şimdi kokulu taş nasıl yapılır bundan kısaca bahsedelim ; yapmak istenilen ürün boyut ve ebatlarına göre kokulu taş hammadesi terazi yardımı ile tartılarak karıştırma kabı içerisine konulur ve tartılan hammadde miktarının %30 ila %35 i oranında ılık su katılarak içerisinde herhangi bir topaklanma kalmayana kadar iyice karıştırılır bu esnada eğer ürünün renkli olması arzu ediliyorsa gerekli olan boya istenilen renk elde edilene kadar hammadde içerisine katılır ve ilgili boyanın hammadde içerisinde homojen olarak dağılımı sağlanır (renkte dalgalanmalar mevcut ise boya homojen olarak karışmamış demektir) . Kokulu taş yaptığımız için en çok gerekli olan ise adından da bildiğimiz gibi ürünümüze istediğimiz kokuyu verebilmektir. Bunun için temin ettiğimiz kokulu taş esansını istediğimiz keskinliği elde edene kadar bir pasteur pipet veya damlalık yardımı ile karışımımıza ilave etmeli , tekrar karıştırarak tamamen karıştığına emin olduktan sonra ilgili kalıba dökülmelidir. Kalıba dökülen hammaddenin donma süresi ortalama 15 ila 20 dk arasındadır. Kalıba dökülen ürün önce ısınır ve sonra soğumaya geçer bunu eliniz yardımı ile hissetmeniz mümkündür. Tamamen soğuduğunda donma gerçekleşmiş demektir. Artık ürünü kalıptan çıkartabilirsiniz. 


 Sıkça Sorulan Sorular ve Püf Noktaları

1. Ürünümde kabarcıklar oluştu ne yapmalıyım ?

Cevap: Kokulu taş hammaddesinin karıştırılması esnasında kabarcıklar oluşur , kalıba dökülen hammaddenin içerisinde de bulunan bu minik kabarcıklar silikon kalıba  vibrasyon (titreşim) yapılmak sureti ile yok edilebilir.

2. Ürünlerim çok geç donuyor nedeni ne olabilir ve daha hızlı donmasını sağlayabilirmiyim ?

Cevap: Ürüne katılan su miktarı tavsiye edilen oranlardan fazla koyulmuş ise veya kullanılan hammadde yeterli kaliteye sahip değil ise ürünün donma süresi uzayacaktır , ürünlerinizin normal süreden daha kısa bir sürede donmasını istiyorsanız karıştırma esnasında hammadeye " hızlı dondurucu " katarak donma süresini 5 ila 6 dk kadar düşürebilirsiniz.

3) İstediğim renkleri elde etmekte zorlanıyorum sebebi ne olabilir ?

Cevap: Hammadde içerisine katmış olduğunuz boyalarınızın özellikle kokulu taş üretimi için hazırlanan boyalar olduğundan emin olmalı ve mümkünse eğer toz organik boya kullanmalısınız. 

Kokulu Taş Malzemelerini sitemizden de temin edebilirsiniz , Ürünlere ulaşmak için lütfen tıklayınız.