Kategoriler
Bebeklerde Kabızlık Sorunu

Bebeklerde Kabızlık Sorunu

27.11.2017
Yetişkin insanlarda olduğu gibi bebeklerde de bazı sağlık sorunları meydana gelebilir. Bunlardan bir tanesi de sindirim problemlerine bağlı olarak gelişen kabızlık sorunudur. Bebeklerde kabızlık olma nedenleri çeşitlilik gösterebilir , bu sorunun bir veya birden fazla sebep sonucu ortaya çıkması mümkündür. Bir bebeğin kabızlık problemi olduğunu anlamak için onu iyi gözlemlemek gerekir. Bu yazımızda bebeklerde ortaya çıkan kabızlıkların sebepleri ve bu kabızlığı giderme yollarına göz atacağız.

Bebeklerimizin kabız olup olmadığını , onların davranış ve hareketlerini gözlemleyerek tespit edebiliriz. Öncelikle bebeğinimizin ne sıklıkla kaka yaptığını gözlemlemlemeliyiz. Bazı bebekler gün aşırı kaka yaparken , bazıları ise 1-2 gün ara ile kaka yapabilirler. Eğer bebeğimizin kaka yapma sıklığı değişiklik gösteriyor ve normalden daha uzun sürüyorsa, bu onun kabız olduğuna işaret ediyor olabilir. Bunun yanı sıra;

  • Bebeğimiz kakasını yaparken ağlıyor veya zorlanıyorsa
  • Bebeğimizin kakası sert ve yoğun kıvamlı ise
  • Kakasında kan izleri gözlemleniyorsa
  • Kakasını yaparken huzursuz ve rahatsız görünüyorsa

bebeğimiz yüksek olasılıkla kabızlık problemi yaşıyor olabilir. Bu gibi sorunları gözlemliyorsanız ve özellikle bebeğimizin kakasında kan varsa mutlaka bir doktorla iletişime geçmelisiniz.

Bebeklerde kabızlığı gidermenin birden çok yöntemi vardır. Bu yöntemlerden bazıları şöyledir: 

  • Bebeğimizin kaslarının gevşemesi için ılık suda banyo yaptırabilirsiniz. Ilık bir suyun içinde yaklaşık 20 dakika boyunca oturan bebeğin kasları gevşer ve bebek rahatlar
  • Bebeğe egzersiz yaptırmak da bir başka çözüm yoludur. Bebeğin bacaklarını karnına doğru ileri geri çekip bu egzersizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Bebeğimizin poposuna yağ sürmek de diğer bir çözüm yöntemidir. Bebeğimizin poposuna gliserin veya vazelin sürerek onun rahatlamasını ve kakasını daha kolay yapmasını sağlayabilirsiniz
  • 4 ay ve üzeri olan bebeklere, öğünlerinin yanında elma suyu, erik suyu, armut suyu veya şeftali suyu verilmesi kabızlığın meydana gelmesine kısmi olarak engel olacaktır.

Bebekleri rahatlatmanın ve kabızlık sorununu gidermenin diğer bir yolu ise onlara masaj yapmaktır. Oda sıcaklığında, avuç içlerimizi ısıtarak bebeğimizin karnına ellerinizi koyarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Elinizi bebeğinizin karnına koyarak yarım ay şeklinde hareket ettirip, bebeğinizin bağırsaklarını hareketlendirebilirsiniz. Bu işlemi uygularken çok fazla baskı uygulanmamalıdır. Bununla beraber, yine bebeğin karnına elinizi koyarak sağ ve sol boşluk bölgelerine doğru hafifçe ovabilirsiniz.

bebe masajı

Bebeklerde kabızlık problemi, bebeği huzursuz eden bir sağlık sorunudur.

Bu yöntemleri uyguladıktan sonra halen sorun devam ediyorsa en kısa sürede doktorunuza başvurmak en iyi çözüm yolu olacaktır.