Kategoriler
Evde Basit Mum Yapımı

Evde Basit Mum Yapımı

10.01.2017
1800'lü yıllarda Fransız kimyacı Michel-Eugène Chevreul, yağdaki gliserinden yağ asidini ayırarak daha kaliteli mumların yapımında kullanılan stearik asidi üretmiştir. Daha sonraları ise Mum malzemesi yapmakta yeni işlemler öğrenilmiştir. Stearik asitten ayrı, iki önemli malzeme daha bulunmuştur: İspermeçet balinasının kafa boşluğundan elde edilen ispermeçet, ve petrolün bir yan ürünü olan parafin. Bu buluşlardan sonra, parafin ve stearik asitle hazırlanan karışım, mumun temel malzemesi haline gelmiştir.

Kendi Mumunuzu Kendiniz Yapabilirsiniz

Evde kendi mumunuzu kendiniz yaparak hem aile bütçenize katkıda bulunur hemde istediğiniz çeşitte dekoratif mumlara kavuşursunuz. Yeterki hayallerinize sınır koymayın , hayalinizdeki her mumu yapmak artık çok kolay. Malzemelerinizi en uygun ve cazip fiyatlar ile sitemizden temin edebilir ve vakit kaybetmeden evinizin dekorasyonuna farklı bir hava katabilirsiniz.  


Gerekli Malzemelermummum

1) Ham Parafin veya Erit Dök Hazır Parafin

2) Stearik Asit (stearin) - eğer ham parafin kullanılacak ise parafin miktarının %10 u kadar

3) Fitil

4) Fitil Tutacağı (çıt çıt)

5) Mumumuzun güzel kokmasını istiyorsak mum esansı , renkli olmasını istiyorsak mum boyası

6) Eritme kapları (benmari usulü için ; iç içe geçebilecek 2 adet kap gereklidir)

7) Termometre (derece)

8) Eldiven ve ağız maskesi (güvenlik önlemleri için kullanılması tavsiye olunur)

9) Döküm yapılacak kalıp


Evde Basit Mum Nasıl Yapılır ? 

Sitemizden de temin edebileceğiniz Hazır Mum Parafini’ni (döküme hazır parafini dilerseniz ham parafin ve stearin kullanarak kendiniz de yapabilirsiniz) yapmak istediğiniz mum gramajları kadar keserek Benmari (içi su dolu bir kap içerisine koyulan başka boş bir kap içinde malzemelerin eritme işlemi) usulü ile eritmelisiniz. Parafinin erime süreci esnasında mumunuzu dökmek istediğiniz kalıbınızı hazırlamalısınız , kalıbınızın içerisine sabitlemeniz gereken fitilinin uzunluğunu belirleyerek kesmeli ve fitil tutacağı (çıtçıt) ile bir ucunda sıkıştırarak sabitlemelisiniz (dilerseniz kolaylık olması için fitil tutacağına sabitlenmiş hazır fitil de kullanabilirsiniz).  Hazırlamış olduğunuz fitili kalıbınızın içerisine merkez noktasına yerleştirerek , fitilin üst tarafta kalan kısmının merkez nokta üzerinde kalabilmesi için kalıbınızın üst kısmına fitil sabitleme çubuğu ile fitili sabitlemeniz sonrası kalıbınız mumunuzu dökmek için hazır hale gelmiştir. Parafin ortalama 60 ila 70 derece arasında sıvı hale gelir , sıvı hale gelen parafinin içerisine istediğiniz keskinliği elde edene kadar koku ve renk ilave ederek ,  döküme hazır hale gelmiş olan parafini kalıba yavaş yavaş dökebilirsiniz (eriyen parafinimizin sıcaklığı 60 ila 70 derece arasında olduğundan döküm esnasında çok dikkatli davranılması gerekmektedir , cilde temasında yakıcı olabilir) , döküm işlemi sonrasında mumun yeterli sertiğe ulaşması için soğumaya bırakmalısınız (yapacağınız mumun büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 4 ila 8 saat arasında) , dikkat ; belirli bir soğuma sonrasında kalıbın orta kısmında , kalıbın içerisine doğru mumda çökmeler olduğunu göreceksiniz , çöken bu kısma tekrar parafin ilave ederek tamamen soğumasını beklemelisiniz (çöken kısımları tamamlamak için bir miktar parafin ayrılması gerekmektedir) , tamamen soğuma gerçekleştikten sonra fitili gerekli kısımdan keserek (minumum 1 cm) mumunuzu kalıbınızdan çıkartabilirsiniz. Mumunuz kullanıma hazırdır. 

BENMARİ USULÜ
benmari
 
 

İdeal malzemeler ve fitil ile hazırlanmış bir mum size ; mumunuzun kullanım sırasında aynı formunu korumasını , duman ve is oluşmamasını , kül oluşturmamasını , tek düze ve sakin bir yanış sağlamasını ve düzgün bir yanma çanağı oluşturmasını sağlar. Bu sebeple fitil seçiminizde lütfen aşağıdaki tabloda belirtilen mum kalınlığına göre uygun fitil tercihi yapınız. Ancak Her halükarda parafin kalitesine ve stearin oranına göre üretmek istediğiniz mumunuza en uygun fitil deneme yanılma metodu ile bulunabilir.

Bir mum normal oda sıcaklığında deforme olmamalı dik ve düz durmalıdır,  deformasyon ancak düşük yumuşama noktasına sahip parafin kullanılmışsa oluşur (mumun erime noktasıyla karıştırılmamalıdır, erime noktası daha yüksektir ). Bu problemde fitilin herhangi bir etkisi yoktur. 

Duman veya kurum oluşumuna ise genellikle çapa göre çok kalın fitil neden olur. Bu durumda fitil alevin yakabileceğinden daha fazla yanma maddesi emer.  Duman ve kurum tam yanmamış karbondur bunun nedeni parafindeki yağ içeriğidir. Yağ miktarı hiçbir durumda % 0,5 den fazla olmamalıdır. 

Kül oluşumu sadece yanmayan maddelerin mevcudiyetine bağlıdır, bu maddeler fitil ucunda ip şeklinde toplanırlar;  yüksek konsantrasyon oluşturmaları halinde ikinci bir fitil meydana getirebilirler. Pamuk iplikleri hemen hemen hiç mineral parçacığı içermezler ancak kullanılan kimyasal işlemlerde sert su kullanılmışsa kül oluşumunun sebebi fitilde aranabilir. Kül oluşumunun asıl sebebi olarak hammadde depoları, borular ve yeterince temizlenmemiş ham materyallerdeki kurşun- kalsiyum-çinko ve alüminyumdan oluşan bileşiklerdir. Boya maddeleri de sıklıkla kül oluşumuna sebebiyet verirler. Pigment boyar maddelerin sınırlı kullanımına dikkat edilmelidir.

Mum; güzel tekdüze ve sakin bir alev göstermelidir. Alev çıtırdıyorsa bunun sebebi mumda veya fitilde bulunan nemdir. Mumun hammaddesi her yıkama işlemi veya eritme işleminden sonra direkt buharla sudan ayrılmalıdır. Fitil daima kuru olmalı ve çok sıcakta bırakılmamalıdır. Az nemli bir fitilde çıtırdama meydana gelmeyebilir, fitilin fazla nemi yüzünden fitil tekdüze olmayan bir yapıya sahip olur;  bu da alevin titremesine sebep olur. Ara sıra oluşan büyük ve küçük alev fitildeki düzensizliği gösterir kalınlaşma örgü hatası veya çift fitil gibi.

İyi bir mum yanarken düzenli, büyüklük açısından oranlı, kuru bir çanak oluşturur. Bu, mum çapı ile fitil kalınlığı arasındaki iyi ayarlanmış orana bağlıdır. Birim süre başına eriyen mum kütlesi alev tarafından yakılan miktar kadar olmalıdır. Alev çok küçükse eriyen mum alevin yakabileceğinden fazladır böylece çanak dolar, taşar ve damlatmaya başlar. Yanan kütlenin homojenliği ve yanarken mumun durumu da çok önemlidir. Homojen olmayan karışımlarda örneğin çok farklı erime sıcaklığına sahip parafin ve stearin karışımında stearin parçaları ilk olarak kristalleşir, bu da mumun şeklinde kıvrıklıklar oluşturur, mumun üzerinde yüksek erime noktasına sahip bir örtü oluşur düşük sıcaklıkta da çanak yanlarında soğumaya ve bunun sonucunda kenarlar oluşmasına sebep olur. 

                                       TAVSİYE EDİLEN İDEAL ORANLAR
Kullanılacak Fitil Kalınlığı Tavsiye Edilen Mum Çapı
no:8 2 - 3 cm
no:10 3 - 4 cm
no:15 4 - 6 cm
no:16 6 - 8 cm
no:20 8 - 12 cm

 


Mum Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar

Mumu yanar vaziyette iken yanından asla ayrılmayınız , Çocukların ve evcil hayvanların ulaşabileceği yüksekliklerde kullanmayınız , Mumunuzu kolay ateş alacak neslerin uzağında yakınız , Yanan mumu hava akımının buluduğu (koridor, pencere önü, vs. gibi) yerlerden uzak tutunuz , Mumları kalorifer peteği, soba, güneşli pencere önü gibi ısı kaynaklarından ve ısının yüksek olduğu bölgelerden koruyunuz , Yanar vaziyette bulunan mumu asla taşımayınız , Mumun yanan fitilinin dip kısmında oluşan havuza yanabilecek ve parlama yapabilecek nesneler atmayınız , mumunuzu yanıcı ve patlayıcı maddelerden (Doğalgaz, aerosol kutuları, benzin, gazyağı, parfüm, kolonya, vb.) ve bunları içeren kaplardan uzak tutunuz