Kategoriler
Butik Sabun Nasıl Yapılır

Butik Sabun Nasıl Yapılır

13.03.2017
Butik sabunlar hoş kokuları ve enfes görünümleri ile hem evinize farklı bir hava katacak hemde özel günlerinizde konuklarınıza hediye edebileceğiniz en güzel armağanlardan birisi olacaktır. Butik sabunlar içerisinde bulunan yüksek gliserin oranı ile cilt güzelliğine de katkı sağlamaktadır bu sebeple konuklarınıza aynı zamanda kullanabilecekleri bir armağanda sunmuş olacaksınız.

Butik Sabun Yapımı İçin Gerekli Malzeme Listesi

1) Sabun bazı (opak - şeffaf veya renkli bazlar mevcuttur)

2) Sabun esansı (çok çeşitli kokular mevcuttur)

3) Sabun boyası (eğer yapmak istediğimiz ürünün renkli olmasını istiyorsak)

4) Butik Sabun dökümü yapabilmek için silikon kalıp (bir çok çeşidi mevcuttur)

5) Eritme işlemi için iç içe geçebilecek iki adet kap (benmari usulu)

5) Ağız Maskesi ve lateks eldiven

6) Termometre (derece)

7) Hassas bir terazi (hassas ölçümler ile daha iyi sonuçlar elde edilir)


Butik Sabun Yapımı

Önce güvenlik ; lütfen her ne olursa olsun kullanacağımız malzemeler kimyasal malzemeler olduğundan ağız maskemizi takmayı unutmayalım , ilgili hammaddeleri solumak , şu ana dek herhangi bir sağlık sorunu şikayeti duyulmamış olmasına rağmen ileride çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet olmayacağının garantisini vermez.

Şimdi butik sabun nasıl yapılır bundan kısaca bahsedelim ; yapmak istenilen ürün boyut ve ebatlarına göre sabun bazımızı keserek eritme işlemi yapacağımız kabımızın içerisine koymalı ve kısık ateşte benmari usulü ile eritmeye başlamalıyız ( su dolu bir kap içerisinde bulunan başka bir kap içerisinde hammaddenin eritilmesi işlemidir) Benmari usulü ile eritme işlemindeki amaç sabun bazımızın yavaş yavaş ve çok düşük ısıda erimesini sağlamaktır. Sabun bazımız yaklaşık 55 ila 60 derecede erir daha fazla ısıtmak bazımızın su kaybetmesine sebeb olabilir bu sebeple termometre yardımı ile sık sık sıcaklık kontrolü yapmak yapacağımız sabunun kalitesi açısından uygun olacaktır. Eritme esnasında bazımızı eritmek için koyduğumuz kabımızın kapağı kapalı olmalıdır , kapak açık bırakılırsa erirken su kaybeden sabunumuz döküm sonrası terleme yapabilir. Bazımız su kıvamına geldiğinde istediğimiz rengi elde etmek için dilediğimiz oranda sabun boyası ilave ederek renklendirme işlemini yapabiliriz , dökümden hemen önce sabunumuzun güzel kokması içinde esans ilavesi yaparak kalıbımıza döküm işlemimizi gerçekleştirebiliriz. Kalıba dökülen sabun ortlama 25 ila 30 dakika (kalıp büyüklüğü donma süresi ile doğru orantılıdır) sonra kalıptan çıkartılabilecek donmaya ulaşır. Artık ürünü kalıptan çıkartabilirsiniz. 

benmariBenmari Usulü

 


 

 

 

DEKORATİF SABUN ÜRETİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

 

(Tüm işlemleri ölçerek, kontrol altında yapınız. Göz kararı yapmamaya özen gösteriniz)

 

 

 

a: Eriyebilir sabun bazını eritmeden önce, gerekli ölçümler için terazi, termometre, şırınga, beher gibi aletlerin hazır olmasına özen gösteriniz.

 

b: Eriyebilir sabun bazını en az 1 kg lık partiler halinde eritmeye özen gösteriniz.

 

c: Eritme kabının gaz ocağı gibi direkt ateşin üzerinde olmamasına özen gösteriniz. Elektrikli ocak, benmari ya da mikro dalga fırın genellikle kullanılan yöntemlerdir.

 

d: Eriyebilir sabun bazının eritme ısısı 55 - 60 derece arasındadır. BU ISININ ÜZERİNE KESİNLİKLE ÇIKMAYINIZ. Eriyebilir sabun bazının tümü eridiğinde bekletmeden kalıplara dökünüz. Eriyebilir sabun bazının erimiş halde beklemesi zorunlu ise bekleme süresince kapağı kapalı, su kaybettirmeyecek bir kapta bekletiniz. Erimiş sabunun ısısını artmamasına dikkat ediniz.

 

e: Kalıpların oda ısısında olmaları gerekir. Kalıplarınızı soğutmayınız ya da ısıtmayınız. Kalıplarınızın temiz olmalarına özen gösteriniz. İyi temizlenmemiş kalıplarda kalan bir takım maddeler Eriyebilir sabun bazınızın yapısını bozabilir.

 

f: Boya ve esans gibi katkı maddelerini Eriyebilir sabun bazı eridikten sonra ekleyiniz. Özellikle esansın 45-50 derece sıcaklıkta eklenmesini öneririz.

 

g: Katkı maddelerini muhakkak hesaplayarak, ölçerek ekleyiniz. Ufak miktarda katkıların ölçümü için enjektör kullanmanızı öneririz. Tartmadan ölçmeden, ısı kontrolü yapmadan çalışmayınız. Çoğunlukla başarısız olursunuz.

 

h: Eriyebilir sabun bazınızı kalıplara döktükten sonra soğutmaya çalışmayınız. Buzdolabına koymak ya da üzerine vantilatör tutmak iyi sonuç vermez.

 

i: Eriyebilir sabun bazını katmanlar halinde dökecekseniz birinci katmanın donmuş olduğundan emin olunuz. İkinci katmanı dökmeden önce ilk katmanın üzerine alkol ya da aseton püskürtünüz. Üste dökeceğiniz katmanın 50 derecenin altında olmasına dikkat ederseniz keskin çizgiler elde edersiniz.

 

j: Eriyebilir sabununuzu kalıptan çıkarınca paketleyiniz. Eriyebilir sabununuzun açıkta bekleyerek su kaybına uğramasını önleyiniz. Strech film nefes alır ve uzun vade de kırılganlaşır. Selofan ya da asetat paketler öneririz.

 

 

 

ÜRETİM SIRASINDA YA DA SONRASINDA ÇIKABİLECEK SORUNLAR 

 

ERIYEBILIR SABUNUN TERLEMESİ:

 

Eriyebilir sabun terlemesi en acemi hatalarından biridir ve tamamen ısıtma hataları sonucu oluşur. Eritme sırasında Eriyebilir sabun ısısının 60 dereceyi geçmemesi ve eriyebilir sabunun kesinlikle üstü kapalı bir kapta eritilmesi gerekir. Gliserin nemi kendisine çeken bir yapıdadır. Eritme sırasında kaybettiği nemi havadan çekmeye çalıştığı zaman Eriyebilir sabun üzerinde "terleme" adı verilen olay gerçekleşir. Bu Eriyebilir sabunun içerisinden çıkan bir sıvı değil, nemi azalan gliserinin havadan topladığı nemin Eriyebilir sabunun üzerinde birikmesidir. Eriyebilir sabununuz terlerse üzülmeyin. Yukarıda anlatıldığı şekilde tekrar eritip, daha önce çok fazla kaynatmadıysanız %2-3 civarında su ekleyerek tekrar kalıba dökebilirsiniz. Kaybedilen su yerine geldiğinde terleme olmayacaktır.

 

ERIYEBILIR SABUNUN KÜÇÜLMESİ:

 

Eriyebilir sabun kalıpta donduktan kısa bir süre sonra küçülme yapıyorsa bu aşağıdaki kullanım hatalarının sonucudur.

 

a: Eriyebilir sabun eritilirken su eklenmesi.

 

Eriyebilir sabun bazını eritirken su eklemeyin. Bazı kurs verenler Eriyebilir sabun bazına su eklenmesi gerektiğini söylemektedirler, bu Eriyebilir sabun bazının ikinci ya da üçüncü defa eritildiğinde yapılması gereken bir iştir. İlk eritmede su eklemeyiniz. Eklediğiniz su hacmi arttıracak ancak uçtuktan sonra Eriyebilir sabunun boyutlarını küçültecektir.

 

b: Eriyebilir sabunun çok fazla ısıtılması ve bu sıcaklıkta kalıba dökülmesi.

 

Eritme sırasında Eriyebilir sabun ısısının kesinlikle 60 dereceden az olması gerekmektedir. Bu ısının üzerine çıkıldığında su kaybı yaşanacaktır. Bazı kullanıcılar maalesef Eriyebilir sabun bazını kaynatmakta ve kaynar sıcaklıkta kalıba dökmektedirler. Bu Eriyebilir sabunun boyutlarında büyük değişikliğe yol açacak bir uygulamadır. Kesinlikle yapılmaması gerekir.

 

c: Eriyebilir sabunun kurutmaya bırakılması ya da fırında kurutulması.

 

Bazı kullanıcıların Eriyebilir sabunlar kalıptan çıktıktan sonra bekletilmesi ya da kurutulması gerekir şeklinde bilgi edindiklerine şahit oluyoruz. Bu yanlış bir bilgidir. Kalıptan çıkan Eriyebilir sabununuz hemen kullanıma hazırdır. Kurutulması, bekletilmesi gerekmemektedir. Eriyebilir sabununuz kalıptan çıkınca hemen paketleyerek hazır hale getiriniz.

 

d: Eriyebilir sabunun geç paketlenmesi.

 

Eriyebilir sabununuz kalıptan çıktıktan sonra hemen paketleyerek satışa hazır duruma getiriniz. Eriyebilir sabununuzun açıkta uzun süre beklemesi boyutlarında değişikliğe sebep olabilir. Eriyebilir sabunun küçülmesi durumunda da tekrar eritip, kaybedilen suyu eklediğinizde, yukarıdaki hataları tekrarlamazsanız, istenilen sonucu elde edebilirsiniz.

 

ERIYEBILIR SABUNDA RENK DEĞİŞİMİ:

 

Kullandığınız esansların bazıları hemen ya da uzun sürede Eriyebilir sabununuzda renk değişimine sebep olabilirler. Hangi esansın ne tür etki yaptığını deneme yolu ile belirlemenizi ve sonuçları referans amacı ile kaydetmenizi öneririz.

 

Eriyebilir sabunlarınıza boya ve esansın dışında kattığınız maddeler varsa onların da renk değişimine sebep olup olmadıklarını kontrol ediniz.

 

ERIYEBILIR SABUNDA ESANS KULLANIMI:

 

Eriyebilir sabunlarınızın güzel kokması için çok büyük bir yelpazede sunulan ancak kalitesine güvendiğiniz esanslarını kullanmanızı öneririz. Neşe Dükkanı esansları özellikle kalıcılıkları ve saflıkları açısından tercih edilmektedirler.

 

Eriyebilir sabunlarınızda kullanacağınız esansların oranı genellikle %1 civarındadır. Kullandığınız esansların bazıları hemen ya da uzun sürede Eriyebilir sabununuzda renk değişimine sebep olabilirler. Hangi esansın ne tür etki yaptığını deneme yolu ile belirlemenizi ve sonuçları referans amacı ile kaydetmenizi öneririz.

 

ERIYEBILIR SABUNDA BOYA KULLANIMI:

 

Eriyebilir sabun bazınızı renklendirmek için olabildiğince kaliteli Neşe Dükkanı Eriyebilir sabun boyalarını öneririz.

 

Neon Boyalar: Mika bazlı canlı renklerde sunulan boyalardır. Bu boyalar daha çok opak Eriyebilir sabun yapımında kullanılırlar. Değişik renkli katlar halinde yapılan Eriyebilir sabunlarda renkler birbirlerine akmaz. Şeffaf Eriyebilir sabun bazında kullanıldıklarında rengi opaklaştırırlar.

 

Normal Eriyebilir sabun boyaları: Bu boyalar şeffaf ve opak Eriyebilir sabunlarda kullanılabilirler. Çoğunlukla Eriyebilir sabunun şeffaflığını da arttıran bu boyalar uygulama miktarına bağlı olarak çeşitli renk tonları yaratmanızda yardımcı olurlar.

 

Opak Eriyebilir sabun bazına az miktarda şeffaf eklendiğinde çok canlı renkler elde edilir.

 


 Sıkça Sorulan Sorular ve Püf Noktaları

1. Ürünümün arka kısmında kabarcıklar oluştu ne yapmalıyım ?

Cevap: Döküm sonrası oluşan hava kabarcıklarını bir sprey vasıtası ile alkol veya kolonya püskürterek yok edebilirsiniz , bu işlemi kalıba dökümü yaptıktan hemen sonra yapmalısınız.

2. Ürünlerim çok geç donuyor nedeni ne olabilir ve daha hızlı donmasını sağlayabilirmiyim ?

Cevap: Kullanılan hammadde yeterli kaliteye sahip değil ise ürünün donma süresi doğal olarak uzayacaktır.

3) İstediğim renkleri elde etmekte zorlanıyorum sebebi ne olabilir ?

Cevap: Hammadde içerisine katmış olduğunuz boyalarınızın özellikle butik sabun için üretilmiş boyalar olduğundan emin olmalısınız. 

Butik Sabun Malzemelerini sitemizden de temin edebilirsiniz , Ürünlere ulaşmak için lütfen tıklayınız.